Ar-Ge



 
 
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Ar-Ge Üniversitesi olma idealine yönelik adımlarını son derece planlı bir şekilde atmaktadır. Üniversitenin organizasyon yapısı bu hedefe uyumlu biçimde iyileştirilmiştir. Araştırma odaklı üniversite kültürünün yaygınlaşması için “Araştırm Ekosistemi; Proje Avcısı, Proje Destek Birimleri ve Çağrılı BAP Projeleri” aracılığıyla kuluçka merkezi görevi üstlenen birçok yapı harekete geçirilmiştir. 
 


Ar-Ge ile İlgili Tüm Yapıların İşleyişi Gözden Geçirildi
Üniversitemizin Akademik Atanma ve Yükseltilme Yönergesinde düzenleme yapıldı. Aktif olmayan araştırma merkezleri ve laboratuvarları faal hâle getirildi. BAP koordinatörlüğü hızlı bir işleyiş yapısına kavuşturularak bir kuluçka merkezine dönüştürüldü. Yeni bir Proje Destek Birimi kuruldu. Proje Kültürünün yaygınlaşması için hem müfredat hem de akademik paradigma bazında yoğun bir atılım gerçekleştirildi. Dış paydaşlarla proje yürüten, patent alan ve bilimsel çalışmalarla Ulusal ve Uluslararası alanda saygın bilimsel yayın organlarında nitelikli yayınlar yapan öğretim üyelerimizin kadro almalarında öncelik sağlandı.Disiplinlerarası çalışmalar teşvik edildi.


 
EBİS ile Ar-Ge Kaynaklarını Paylaşıyor, Daha Güçlü Üretiyoruz
Envanter Bilgi ve İstek Sistemi (EBİS) hayata geçirildi. Böylece paylaşarak üreten Üniversite olarak araştırmacılarımızın ve Üniversitemizin sahip olduğu bilimsel laboratuvar altyapısını bütün akademisyenlerimizin ödünç alarak kullanabilmelerine olanak
sağlayan dijital bir ortam hazırlandı.
 


Ar-Ge’de Üniversitenin Farklı Uzmanlık Alanlarını Bir Araya Getirerek Disiplinlerarası Ve
Yüksek Katma Değerli Çıktılar Üzerine Kurgulanmış Bir Yapının Temelini Sağlıyoruz

 

Tematik Alan Laboratuvarlarında Disiplinlerarası Sinerji: Ar-Ge’de Üniversitenin farklı uzmanlık alanlarını bir araya getirerek disiplinlerarası ve yüksek katma değerli çıktılar üzerine kurgulanmış bir yapının temelini sağlamak üzere 9 Farklı alanda 275 araştırmacının katılımı ile tematik alan çalıştayları düzenlendi. Tüm bu çalışmalar sonucunda tematik alan laboratuvarlarının teorik alt yapısı oluşarak adımlar atıldı. Bugün, tematik alan laboratuvarları her alandan araştırmacıyı belirli temalar üzerinde kümeleştiren bir alan olmuştur.
 
Araştırma Laboratuvarları Merkezi Binasının Atıl Kapasitesini Kullanıma Sunduk
 

Tüm araştırma kapasitesini araştırmacıların kullanımına açma politikası doğrultusunda ALM binasında bulunan tüm envanter araştırmacılara sunuldu. Böylece uzun yıllardır aktif kullanılmayan altyapılar bilimsel araştırma ekosistemine dâhil edilerek kamu kaynakları verimli şekilde değerlendirilmiştir.
 
Fikirden Ürüne Modeliyle Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi Kuruldu
 

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Üniversitemiz Milas Veteriner Fakültesi yerleşkesinde yer alan, toplam 650 m2 kapalı alana sahip, olarak hizmet veren bir merkezdir. Merkezde özellikle Ülkemiz 2023 stratejik hedeflerinde yer alan biyoteknolojik ürünlerde dışa bağımlılığı azaltmak için başta ilaç, aşı ve tanı kitleri olmak üzere yerli ve millî ürünlerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirilmektedir.
 
Kozmetik Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi (KOZMER) ile Bölgenin Doğal Potansiyelini Ürüne Dönüştürüyoruz
 

KOZMER; kozmetik ürünlerin Ar-Ge’sini yapan, çiçeğin toplanma aşamasından ürün haline gelmesine kadarki süreci bilimsel olarak kontrol eden ve öz kaynaklarımızı kullanarak ekonomiye destek vermeyi, bölgede iş imkânı yaratmayı amaçlayan Türkiye'deki ilk ve tek merkez olarak örnek bir model olma özelliği taşımaktadır.
 
Teknoloji Transfer Ofisini Güçlü Bir Revizyonla, “Fikirleri Ürüne Dönüştüren Köprü” Haline Getirdik



TTO aktif hale getirilerek hizmet verebilmesi için Anonim Şirkete dönüştürüldü. INOVA MUĞLA TTO A.Ş. bugün 5 Modül ile araştırmacı ve girişimcilerin tüm ihtiyaçlarına cevap verebilen bir merkez haline gelmiştir.
 
Lisanstan Doktoraya Kadar Tüm Öğrencilerimiz Proje Odaklı İlerliyor

Akademisyenlerimize sunulan olanaklar ve oluşturduğumuz proje üretme sinerjisi karşılığında öğrencilerimizin de yaygın bir şekilde TÜBİTAK projelerine dâhil olmaları sağlanmıştır. Bu anlamda öğrencilerimiz yalnızca BAP projelerine değil TÜBİTAK tarafından desteklenen proje türlerine de yoğun ilgi göstermektedir.
 
Proje Bursiyeri Öğrenciler ve Araştırmacılar için Kampüs İçi Barınma Desteği Sağlandı
Üniversitemizin Araştırma-Teknoloji-Geliştirme (Ar-Te-Ge) hedefleri kapsamında yürütülen projelerde, araştırmacı ve bursiyer olarak görev alan lisansüstü öğrenciler ile YÖK 100/2000 öğrencilerinin yaşam kalitelerini artırma, çalışma koşullarını iyileştirme, projelerde daha fazla yer almalarını teşvik etmek ve araştırmalarını sağlıklı bir ekosistemde gerçekleştirebilmelerine imkân sağlamak için çalışıyoruz. Bu kapsamda kampüs içerisindeki yerleşke evlerinde barınma desteği projesi ile üniversitemizde lisansüstü proje bursiyeri/araştırmacısı öğrencilere ve uluslararası doktora sonrası araştırmacılara barınma desteği verilmektedir.
 
BAP Projelerinde Lisansüstü Tez Öğrencileri Burs İmkânı ile Destekleniyor

BAP projelerinde lisansüstü tez öğrencilerine Üniversitede ilk defa burs imkanı sağlandı. Böylece öğrenciler tezlerini bir proje mantığıyla daha büyük bir motivasyonla hazırlayarak, özgün değer, yenilikçilik ve ürüne dönüştürülebilirlik bağlamında geliştiriyorlar.
 

Öğrencilerin Girişimci Fikirlerinin Kuluçka Merkezi Girişim Park kuruldu

Üniversitemizin Araştırma ve Teknoloji Geliştirme kültürünün yaygınlaşması için sürdürdüğü atılımın sonuçlarını almaya başlaması ile yeni bir hamle olarak “Girişim Park” kurulmuştur. Şimdiye kadar bir sonraki safhayı öngörerek proje geliştirmeye, yenilikçiliğe, girişimciliğe ve geleceğin mesleklerine yönelik gerçekleştirdiğimiz yapılanma, öğrencilerimizde kaydadeğer bir farkındalık ve motivasyon oluşturmuştur. Onların bu motivasyonlarına cevap verebilmek, kendilerine yeni bir aksiyon alanı oluşturmak için İNOVA Muğla TTO AŞ. bünyesinde kurulan Girişimpark, öğrencilerimize yönelik olarak tasarlanmıştır. Çünkü bizler öğrencilerimizin geleceği bizlerden daha net gördüklerine ve yenilikçi fikirlerini bir aradayken daha özgür bir şekilde tartışabildiklerine inanıyoruz.
 
YÖK 100/2000 Projesini Üniversitemizde Yaygınlaştırarak Yarının Güçlü Araştırmacılarını Yetiştiriyoruz
Üniversitemizin Ar-Ge hedefleri doğrultusunda sayısı hızla artırılan yenilikçi lisansüstü programlar, etkin çalışmalar yürütme anlamında da başarı grafiği yakalamıştır. Bu kapsamda YÖK tarafından belirlenen alanlardaki doktora programlarında öğrenim gören öğrencilerimiz 100/2000 burslarında tırmanışa imza atmışlardır. Bu doğrultuda ülkemizin doktoralı insan kaynağı ihtiyacını karşılamaya yönelik attığımız adımlar, yalnızca niceliksel değil nitelik olarak da yükselişin önünü açmıştır.